Bujo · Guider

Börja med Bujo 1: vad är bullet journaling?

photo-1526566762798-8fac9c07aa98Känner du dig stressad över att vardagen inte går ihop? Har du aldrig tid att ägna dig åt det du verkligen vill göra? Har du idéer du vill förverkliga och mål du vill uppnå men av någon anledning funkar det aldrig? Med Bullet Journaling kan du ändra på det.

Bullet Journaling, eller Bujo som det också kallas, har blivit mer och mer populärt. Inte så konstigt när det på ett enkelt sätt låter dig organisera din vardag samtidigt som du stressar av och är kreativ.

unsplash-1506784850319-305956726452LISTOR, ALMANACKA  OCH MER

I sin enklaste form är Bujo helt enkelt Att Göra-listor med pedagogiska cirklar eller rutor så att du kan bocka av uppgifterna eller sysslorna när du gjort dem. Kombinera detta med en enkel almanacka där du själva bestämmer hur mycket plats varje månad, vecka och dag ska ta, och du är på god väg att skapa din första Bullet Journal.

Men en Bujo kan vara så mycket mer. Du kan använda den för att hålla reda på TV-serier du tittar på, böcker du har läst, eller vill läsa, filmer du har sett. Den kan vara en plats där du skriver ner dina tankar och drömmar, där du låter din kreativitet flöda helt enkelt för att du tycker det är roligt.

VAD BEHÖVER MAN?

Moleskin, Leuchtturm1917, Washi-tejp, tuschpennor, fineliners med mera med mera… Det är lätt att tro att man måste investera en smärre förmögenhet för att kunna börja med Bujo. Helt fel! Allt du behöver för att komma igång är valfri anteckningsbok eller kollegieblock, och en penna du gillar att skriva med.

Med det sagt, om du vill piffa upp dina anteckningar med färger, lite snygg kalligrafi (eller den modernare formen som kallas för lettering) eller rita (doodla) och kanske till och med släppa loss riktigt och använda vattenfärger, då får du räkna med att punga ut med några hundralappar.

photo-1515112443078-5f5f3a545c2aJag köpte min Leuchtturm1917 för strax under 200kr hos Panduro Hobby, men letar du runt på nätet kan du säkert hitta den billigare. Det är det mesta jag någonsin betalat för en anteckningsbok men den är värd varenda krona. Sidorna är tunna nog att man kan fuska lite och kalka av bilder och bokstäver och sådant. Men trots det så kan man använda tuschpennor och till och med vattenfärger utan att det blöder igenom.

TIPS! Tänk på att köpa vattenfasta pennor om du vill kombinera dem med vattenfärger annars kan det sluta med att dina snygga, dekorerade bokstäver slutar som suddiga fläckar.

I DEL 2 FÅR DU TIPS OM HUR DU KAN PLANERA DIN BUJO SÅ DEN PASSAR DIG. VI  KOMMER OCKSÅ TITTA NÄRMARE PÅ OLIKA SPREADS OCH LAYOUTER.

sg_signatur_1