Bujo · Guider

Börja med Bujo 2: planera din bullet journal

bujo_book2

Välkommen till del 2 av min bujo-guide för nybörjare!

Vilken funktion ska din bujo fylla? Ska det vara en kalender där du planerar dina veckor och har koll på viktiga datum och sådant? Eller ska du ha den som dagbok? Kanske du vill använda den till att planera en resa, en stor fest, ett renoveringsprojekt eller hobby?

Faktum är att du inte behöver välja. Du kan fylla din bujo med precis vad du vill.

Jag använder min för att planera min vardag, som dagbok, för att hålla koll på inköp och utgifter (och önskelistor över saker jag vill ha men inte riktigt har råd att köpa). Där finns även Att-Göra-listor, projekt-loggar, habit-trackers, tacksamhetsdagbok och mycket mer.

FÖRSLAG PÅ SIDORbujo_innehåll_sm2

Lathund – Om du använder dig av symboler och förkortningar kan det vara bra att inkludera en liten lathund i början av bujon.

Innehållsförteckning – Ha koll på dina anteckningar och annat och hitta rätt sida.

Långsiktig Planering  – Även kallad Framtids Logg, Future Log på engelska. En Framtids Logg kan användas på olika sätt. Det kan vara en enkel lista med viktiga datum, till exempel födelsedagar, läkartider osv. Eller så kan det vara en plats där du beskriver dina planer och projekt för de kommande månaderna.

aug_weekplan_sm2Kalender – Det finns massor med olika sätt att föra kalender på. Välj det som passar dig bäst och anpassa din kalender efter ditt liv. På engelska kallas detta för Monthly Spreads, Weeklies och Dailies.

Dagbok – Skriv ner dina tankar och funderingar.

Att Göra- listor – För många är det här själva grunden till bullet journaling, och visst är det kanon att på ett enkelt sätt ha koll på alla sysslor, arbetsuppgifter och annat. Och du, det är helt okej att lägga till saker som du gjort bara för nöjet att bocka av dem och känna sig duktig. 😉

Ekonomi – Håll koll på utgifter och inkomster. Sparar du till drömresan eller kanske en ny laptop så kan du göra en rolig Spar-Sida där du fyller i varje månad du sparar tills du nått ditt mål.

Samlingar – Håll reda på vilka avsnitt ur favorit TV-serien du sett, vilka böcker du läst osv.

Habit trackers – Du kan använda trackers för att bli mer medveten om din hälsa och ditt välmående.

Tacksamhetsdagbok – Om du vill bli mer lycklig så är en tacksamhetsdagbok eller tacksamhetslogg det perfekta verktyget. Lägg ett par minuter varje dag på att fokusera på saker i ditt liv som du är tacksam över och du kommer att öka din känsla av lycka.

self-care-bujo
Bild från Selfcarejournalist.

Självuppskattningsdagbok – Var snäll mot dig själv. Ta en stund varje dag och skriv ner en sak som du tycker om hos dig själv och förbättra ditt självförtroende och må bättre på köpet. Det är du värd!

Självklart finns det massor med andra sidor du kan ha i din bujo men det här är några av de vanligaste. Och det är inte så att du MÅSTE ha en massa habit trackers om du inte vill det. Hela tanken med en bullet journal är att du bestämmer. Du anpassar boken efter dina behov och ditt liv, inte tvärtom.

TIPS! För extra stöd och hjälp, börja varje månad med en Fokusera På-sida. Där kan du skriva ner vad som är viktigt just den månaden. Du kan även avsluta varje månad med en sida där du skriver ner vad som gått bra och vad som kan bli bättre.

unsplash-1506784850319-305956726452PLANERING, UPPLÄGG OCH LAYOUT

Oavsett vad du ska ha din bujo till, och vilken typ av anteckningsbok du väljer att använda så kan det vara bra att börja på samma sätt. Nämligen med att numrera sidorna, om de inte redan är numrerade. Använd två eller tre sidor precis i början av din bujo som innehållsförteckning som du fyller i allt eftersom du skapar nya sidor, samlingar osv.

När du väl har din innehållsförteckning är det dags att planera din bujo. Är du osäker på vad du vill inkludera i din bullet journal börja med att göra en lista och kanske prova olika layouter på Månadsplanering, veckoplanering osv. Du kan hitta massor med bilder på Instagram på olika layouter och sätt att använda en bujo.

Mitt upplägg ser ut som följande:

Innehållsförteckning
Lathund
Framtidsplaner
Trädgårdsplaner & Trädgårdsbudget
Klädstorlekar & Önskelista
Spar

Kalender:
Månadens försättsblad
Fokusera på
Att Göra-lista
Habit tracker
Mood tracker
Minnen
Tacksamhetsdagbok
Självuppskattningssida
Dagbok

Födelsedagar
Inredningsprojekt
Trädgårdsprojekt
Samlingar

TIPS! Ha dina samlingar och loggar över TV-serier osv. i slutet av bujon. Alltså, börja från sista sidan i boken och gå framåt, lägg till sidor allt eftersom du fyller dem. Då kan du hålla din kalender och veckoplanering för sig och dina samlingar för sig.

photo-1551925608-12e169132446DEKORERA MERA!

Självklart måste måste man inte gå lös med färgpennor, kalligrafi och doodling om man inte vill. Men för mig så är det just detta som gör att jag använder min bujo varje dag. Det är helt enkelt mer lockande och roligare att planera och organisera vardagen när jag samtidigt får utlopp för min kreativitet.

Och du måste inte kunna teckna och skriva som ett proffs för att skapa en snygg bullet journal. Läs mina inlägg om doodling och lettering och få tips om hur du enkelt fixar en bujo som gör dina Instagramföljare gröna av avund.

Jag hoppas att den här enkla guiden hjälper dig att komma igång med din bullet journal. Om du har några frågor så lämna en kommentar så ska jag svara efter bästa förmåga.

Lycka till med din bullet journal!

sg_signatur_1

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s